Testi i lehtë për të mësuar nëse zemra juaj punon mirë

Një test i thjeshtë dhe falas mund të zbulojë më së miri nëse keni apo jo probleme me zemrën.

Advertisement

Kërkimet nga Spanja pretendojnë se nëse mund të ngjiteni në katin e katërt brenda një minute – kjo do të thotë që zemra juaj punon mirë, shkruan healthline.com.

“Testi i shkallëve është një mënyrë e thjeshtë për të kontrolluar shëndetin e zemrës tuaj”, tha Jesus Peteiro, një kardiolog në Spitalin Universitar të Coruna dhe autor i studimit.

Ai pretendon se nëse ju duhet më shumë se një minutë e gjysmë për t’u ngjitur në katin e katërt, duhet të shihni një mjek.

Ky hulumtim u prezantua në një takim shkencor të fundit të Shoqatës Evropiane të Kardiakut, por ende nuk është botuar në një revistë shkencore – transmeton KosovaPress. 165 pjesëmarrës në studim ecën ose vrapuan në rutine deri në lodhje me aftësinë e tyre ushtruese të matur si ekuivalente metabolike (MET).

Pas periudhës së pushimit, grupi i studimit u ngjit në katin e katërt (60 shkallë) me një ritëm të shpejtë, por jo të rrjedhshëm, dhe më pas MET i tyre u mat përsëri.

Pjesëmarrësit që ngjitën shkallët në më pak se 40 deri në 45 sekonda arritën më shumë se 9 deri në 10 MET. Studimet e mëparshme kanë treguar se arritja e 10 MET gjatë provave të ushtrimeve shoqërohet me një shkallë të ulët të vdekshmërisë.

Pjesëmarrësit që morën 1.5 minuta ose më shumë për të ngjitur shkallët arritën më pak se 8 MET, që do të thotë vdekshmëria pritet të jetë 2 deri në 4 për qind në vit ose 30 për qind në 10 vjet.

Regjistrimi i funksionit të zemrës gjatë testeve zbuloi se 58 për qind e pjesëmarrësve të cilëve u duhej më shumë se 1.5 minuta për të ngjitur shkallët kishin një funksion jonormal të zemrës gjatë ushtrimeve.

Kjo është krahasuar me 32 për qind të atyre që ngjitën shkallët në më pak se një minutë./Telegrafi/

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *