Kushdo që merr vaksinën Covid duhet të shmangë pirjen e birrës dhe verës sepse alkooli mund të zvogëlojë reagimin imunitar të trupit ndaj goditjes, paralajmërojnë ekspertët

Njerëzit që kanë marrë vaksinën Covid-19 duhet të shmangin pirjen e alkoolit sepse mund të zvogëlojë përgjigjen imune të trupit ndaj goditjes, ekspertët kanë paralajmëruar.

Advertisement

Alkooli ndryshon përbërjen e triliona mikroorganizmave që jetojnë në qelizë të cilat luajnë një rol të rëndësishëm në parandalimin e pushtimit të baktereve dhe viruseve.

Kjo çon në dëmtimin e qelizave imune në gjak, të njohura si qeliza të bardha të gjakut, përfshirë limfocitet, të cilat dërgojnë antitrupa për të sulmuar viruse.

Specialisti i mjekësisë urgjente Dr Ronx Ikharia zhvilloi një eksperiment ku ata morën mostra gjaku para dhe pasi pinë tre gota të Prokurkos.

Dr Ikharia, prezantuesi i dokumentarit të BBC, E vërteta rreth … Rritja e sistemit tuaj imunitar i cili transmetohet të mërkurën, zbuloi se tre gota ishin të mjaftueshme për të ulur nivelet e qelizave limfocitare në gjakun e tyre me sa 50 përqind.

Imunologia Profesor Sheena Cruickshank, në Universitetin e Mançesterit, tha se zvogëlimi i limfociteve mund të ulte efektivitetin e përgjigjes imune të trupit.

Prandaj profesori Cruickshank u ka kërkuar njerëzve që të shmangin alkoolin gjatë kohës së vaksinimit të tyre Covid-19. Profesori Cruickshank tha: ‘Ju duhet të keni sistemin tuaj imunitar që të funksionojë tip-top për të pasur një përgjigje të mirë ndaj vaksinës, kështu që nëse pini një natë më parë, ose pak më vonë, kjo nuk do t’ju ndihmojë.

Tek të rriturit, limfocitet përbëjnë afërsisht 20 deri në 40 për qind të numrit të përgjithshëm të qelizave të bardha të gjakut dhe janë të përqendruara në organet dhe indet limfoide qendrore, siç janë shpretka, bajamet dhe nyjet limfatike, ku ka gjasa të ndodhë përgjigja imune fillestare.

Limfocitet kanë një rëndësi themelore në sistemin imunitar sepse përcaktojnë përgjigjen imune ndaj mikroorganizmave infektive dhe substancave të tjera të huaja, siç është virusi SARS-CoV-2, sipas një ekipi shkencëtarësh në Wuhan, Kinë.

Advertisement

Leave a Reply