Ilaçi “Ivermektin” për trajtimin e pacientëve me kovid-19 arrin në vend, do të jepet vetëm me recetë

Shkup/ Në barnatore prej sot është i disponueshëm për shitje ilaçi Ivermektin, që vlerësohet si një ilaç për trajtimin e pacientëve me Kovid-19.
“Studimet kanë treguar se ivermektina u jepet tre grupeve të qytetarëve, përkatësisht grupeve të rrezikuara të punëtorëve, të cilët kanë rrezik të lartë për t’u sëmurur, pastaj personave që kanë qenë në kontakt me pacientë të sëmurë dhe pacientëve të sëmurë. Në të tre grupet ka indikacione të ndryshme, doza të ndryshme dhe prandaj është e nevojshme që administrimi i ilaçit të jetë nën kontrollin e një mjeku”, tha Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe javën e kaluar.
Pulmonologu Dokiq thotë se ilaçi funksionon në zhvillimin e mëvonshëm të coronavirusit

Advertisement

“Mund të përdoret në mënyrë parandaluese për shembull për njerëzit që janë të ekspozuar drejtpërdrejt ndaj punonjësve shëndetësorë të infeksionit, ushtarët, doza është 0.2 miligramë për kilogram peshë trupore një herë në javë, skenari i dytë nëse keni kontakt me një person të infektuar ilaçi merret 0.2 miligramë për kilogram pesha e trupit çdo 72 orë. Dhe kur infektoheni, ajo vepron në zhvillimin e mëvonshëm të sëmundjes dhe meret njëra pas tjetrës si doza që përmenda”, thotë Dokiq.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *