Kryeministri i Estonisë jep dorëheqje për shkak të një skandali korruptiv

Kryeministri Estonez Yuri Ratas dha dorëheqjen sot pas një skandali korrupsioni që përfshin një hua shtetërore për sipërmarrësin Porto Franco. Ai e bëri këtë deklaratë para gazetarëve dhe në Facebook.

Në politikë, për të zgjidhur situata të vështira, duhet të bësh zgjedhje shumë të vështirë. Në situatën aktuale, bazuar në vlerat e mia, unë kam vendosur të jap dorëheqjen si Kryeministër i Republikës së Estonisë. Ky vendim u mor në konsultim me bordin dhe fraksionin e Partisë së Qendrës, si dhe me kolegët e mi më të ngushtë. Shumë vendime ishin të mundshme, por vetëm njëri prej tyre është i saktë, tha Ratas.

Ai shtoi se kjo në të vërtetë do të thotë fundi i koalicionit aktual qeverisës, i cili përfshin Partinë Konservatore të Popullit dhe Partinë e Atdheut.

Partia centriste po konsideron të jetë pjesë e politikës Estoneze, si në opozitë ashtu edhe në koalicion,” shtoi Ratas. Sekretari i Përgjithshëm i Partisë së Qendrës Mikhail Korb njoftoi gjithashtu se ai do të hiqte dorë për shkak të skandalit të korrupsionit, duke shtuar se ai nuk e konsideronte veten fajtor.

Prokurori Estonez Tawi Pern tha dje se Mikhail Korb, një këshilltar i Ministrit të Financave Kersti Kracht, biznesmeni Hillary Tedder dhe dy të tjerë, u dyshuan për akuza korrupsioni në lidhje me huanë e shtetit për sipërmarrësin Porto Franco. Sipas prokurorisë, Corb ka rënë dakord me Tedder që ai të dhuronte rreth një milion euro për Partinë e Qendrës përpara zgjedhjeve lokale, të planifikuara për 17 tetor 2021. Në kthim, Porto Franco, i cili është i lidhur me Tedder, duhet të marrë një hua 39.3 milion euro nga shteti për të zbatuar projektin në vazhdim.

Sipas mediavr Estoneze, Hillary Tedder, pasi u miratua kredia, bëri disa donacione për partinë vitin e kaluar në shumën prej rreth 60,000 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *