Sela: Të sjellim ligj për të ndëshkuar mohimin e gjenocidit

Shkrimi i plotë i Ziadin Selës

Advertisement

Drejtësia u është mohuar dy herë viktimave të gjenocidit të Srebrenicës.

Së pari, sepse për shkak të ndihmës që kryesit e gjenocidit morën nga struktura të caktuara shtetërore për t’u fshehur dhe për t’i ikur gjykatës ndërkombëtare, vendosja e drejtësisë u vonua për më tepër se një çerek shekulli.

Dhe së dyti, relativizmi i rrezikshëm dhe mohimi i gjenocidit që mbeten fenomene tepër të zakonshme në rajonin tonë, fyejnë memorien e viktimave dhe ofendojnë familjet e tyre, gjë që krijon terren pjellor për revizionizëm dhe retorikë politike të urrejtjes për dekada në vijim.

Është koha që të gjitha vendet evropiane të sjellin ligje për kriminalizim e mohimit të gjenocidit dhe të dakordohen për krijimin e një Dite Ndërkombëtare të Përkujtimit të gjenocidit të Srebrenicës, për të mbrojtur të vërtetën historike, për të bërë drejtësinë për viktimat dhe për të parandaluar gjenocidet njëherë e përgjithmonë!

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *