Shkup: Ndërroi jetë gazetari Mustafa Spahiu

Gazetari i mirënjohur dhe më i dashuri i fëmijëve, Mustafa Spahiu ka ndërruar jetë.

Advertisement

Spahiu, që në trevat shqiptare njihej si udhëheqësi i emisionit të fëmijëve “Lule më lule”, që emitohej në Radio Shkupin, ka ndërruar jetë në moshën 73-vjeçare.

Krahas gazetarisë, ai ka qenë edhe poet ku ka marrë shumë shpërblime letrare e mirënjohje nga shumë institucione dhe asociacione të fëmijëve, në shkallë republike dhe jashtë Maqedonisë.

Ka të përkthyera mbi 30 vepra nga gjuhët sllave: kroatishte, boshnjake, maqedonishte, serbishte, malazeze dhe nga shqipja në këto gjuhë.

Mustafa Spahiu u lind me 5 prill 1948 në fshatin Muçivërcë të Anamoravës së Gjilanit, Republika e Kosovës. Rrjedh prej një familje zejtare-bujqësore të kamur e fisnike. Katër klasë të shkollës fillore i kreu në vendlindje, tetëvjeçaren në fshatin e afërt Rogoçicë, të mesmen në Prishtinë. E kreu Akademinë pedagogjike – gjuhë dhe letërsi shqipe në Shkup. I ndoqi studimet në Fakultetin filologjik, katedrën e gjuhës e letërsisë shqipe. Vjershën e parë e botoi me 21 mars 1965 në “Flaka për fëmijët tanë” – Shkup. Tërë profesionin e gazetarit, publicistit e kaloi në Radio Shkupi – programet në gjuhën shqipe. Për 25 vjetë me rradhë e drejtoi me sukses të shkëlqyer emisionion më të dëgjuar për fëmijë “Lule më lule”. Mbi 14 vjet e drejtoi emisionin letrar të koduar “Tingulli i artë i fjalës”. Ka marrë shumë shpërblime letrare e mirënjohje nga shumë institucione dhe asociacione të fëmijëve, në shkallë republike dhe jashtë Maqedonisë. Më vitin 2008, programi i Radio Shkupit në gjuhën shqipe ia akordoi mirënjohjen më të lartë për vepër jetësore. Në takimet letrare të organizuara nga Shoqata e artistëve “Pushkin” në Tetovë u nderua me çmim të parë. Ka të përkthyera mbi 30 vepra nga gjuhët sllave: kroatishte, boshnjakishte, maqedonishte, serbishte, malazeze dhe nga shqipja në këto gjuhë. Është anëtar i dy shoqatave letrare: Shoqata e shkrimtarëve shqiptarë në Maqedoni dhe Shoqata e shkrimtarëve të Maqedonisë. Është anëtar i Klubit të shkrimtarëve “Konstandin Kristoforidhi” të Elbasanit, R. e Shqipërisë. Është qytetar nderi i qytetit të Durrësit dhe Mik i madh i fëmijëve, akorduar nga prefektura e qytetit të Durrësit. Pas 41 vjet shtazh pune është pensionist, krijon, punon, lexon, përkthen, boton dhe jeton në qytetin e Shkupit. Vendlindjen e ka burim të pashtershëm frymëzimi.

Biografi lirike e librave të autorit:

– Buzëqeshjet e okarinave – (1981)

– Ylbere lirie… – (1982)

– Mollëkuqet e blerimit – (1984)

– Fëmijët kalojnë nën ylbere – (1988)

– Nobelistët për fëmijë – (1989)

– Livadhi im – “Moja livada” – (1989)

– Buzëburimi – “Pokraj izvorot” – (1992)

– Sytë që shkrepin fëmijëri – (1994)

– Fëmijët lozin në brerore – (1994)

– …Më ka marrë malli… – (1995)

– Rregullat e mirësjelljes (Bonton) – (1995)

– Ora që kurdiset nga ëndrrat e fëmijëve – (1996)

– Vallja e okarinave – (1999)

– Kolovajza e ëndrrës sime – (2000)

– Këngët e trishtilit – (2000)

– Sikur t’isha djalë i diellit – (2004)

– Fëmija është bilbil i shtëpisë – (2005)

– Me buzëqeshje ju dal përballë – (2005)

– Fëmijët fshihen në gjelbërim – (2007)

– Era s’ka shtëpi (haiku) – (2007)

– Fermanet e pranverës – (2009)

– Një imazh fshati më mungon – (2011)

– Çka ëndërron dallandyshja – (2011)

– Flamingo (haiku) – (2011)

– Unazë në amforë (haiku me rimë) – (2013)

– Shtëpia me melodi violinash – (2013)

– Vashëza ullinjore fsheh ishullin – (2013)

– Rreze mbi lirikën e zogut – (2015)

– Në ballë të ditës bukuritë – (2015)

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *