E frikshme/ Pyjet e Amazonës tani më shumë lëshojnë dioksid karboni sesa thithin

Mushkëritë e planetit Tokë më parë thithnin dyoksidin e karbonit, ndërsa tash po bëjnë krejt të kundërtën, raporton The Guardian.

Advertisement

Shkencëtarët kanë vërtetuar se pyjet e Amazonës për momentin më shumë lëshojnë dyoksid karboni sesa që thithin.

E krejt kjo po ndodh për shkak të zjarreve që shfaqen jo rrallë. Por edhe pa zjarre, temperaturat e nxehta dhe thatësira tregojnë që pyjet e Amazonës janë bërë një burim i dyoksidit të karbonit.

Studimi i mëhershëm që tregonte se pyjet e Amazonës po bëhen një burim i dyoksidit të karbonit ishte bazuar në të dhëna satelitore. Ndërsa sot, kjo gjë është vërtetuar me anë të disa aeroplanëve të vegjël, të cilën fluturonin në 4.5 km lartësi mbi pyje, duke bërë matjet e nevojshme.

Prerja e pemëve është një tjetër arsye pse po ndodh ky fenomen kontrovers. Më pak pemë nënkupton më pak shi dhe temperatura më të larta.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *