Kush qethet si koreano-jugor rrezikon pushkatimin / Ligji i ri i Kim për të ndaluar “infiltrimin” e kulturës perëndimore

Media shtetërore e Koresë së Veriut i ka nxitur të rinjtë e saj kundër përdorimit të zhargoneve gjuhëësore nga Koreja e Jugut dhe u ka thënë atyre të flasin gjuhën standarde të Koresë së Veriut.null

Advertisement

Paralajmërime të reja pati edhe në gazetën zyrtare të Koresë së Veriut kundër ndjekjes së modeleve të veshjes, qethjes, apo muzikës koreano-jugore.

Nisma është pjesë e një ligji të ri gjithëpërfshirës që kërkon të shfarosë çdo lloj ndikimi të huaj në vend me dënime të ashpra. Ata që gjenden në kundërshtim me ligjin mund të përballen me burg, ose edhe pushkatim.null

Gazetat vendase paralajmërojnë sidomos të rinjtë për “rreziqet e ndjekjes së kulturës pop të Koresë së Jugut”.

“Depërtimi ideologjik dhe kulturor nën reklamat me ngjyra të borgjezisë është edhe më i rrezikshëm se armiqtë që marrin armë”, thuhet nëpër sloganet e komunistëve koreano-veriorë.null

Mediat shtetërore thonë se gjuha koreane e bazuar në dialektin e Penianit është superiore ndaj varianteve të tjerë dhe variantit koreano-jugor dhe urdhërohen të rinjtë që ta përdorin atë në mënyrë korrekte.

Ndikimi i huaj shihet si një kërcënim për regjimin komunist të Koresë së Veriut dhe i kontrollit të udhëheqësit suprem. Ai kohët e fundit e etiketoi K-pop, një bandë muzikore koreano-jugore si një “kancer të egër” që korrupton rininë e Koresë së Veriut.null

Kushdo që kapet me sasi të mëdha materialesh muzikore, mediatike, apo të çdo forme tjetër nga Koreja e Jugut, Shtetet e Bashkuara, ose Japonia tani përballet me dënimin me vdekje. Ata që kapen duke parë këto materiale përballen me internim, ose burg deri në 15 vite.

Por pavarësisht rreziqeve, ndikimi i huaj vazhdon të depërtojë në Veri dhe rrjetet e kontrabandës shumë të sofistikuara për të sjellë media të ndaluara thuhet se vazhdojnë të veprojnë. Disa të larguar nga Koreja e Veriut kanë thënë se arratisja e tyre është nxitur nga serialet koreano-jugore që ndiqen në veri.

Yang Moo-jin, një profesor në Universitetin e Studimeve të Koresë së Veriut, i tha Korea Herald se Kim, i cili ishte arsimuar në Zvicër, “e di mirë që K-pop ose kultura perëndimore mund të depërtojë lehtësisht në brezin e ri dhe të ketë një ndikim negativ te pushteti i tij”.

“Ai e di që këto aspekte kulturore mund të vendosin një barrë mbi sistemin. Kështu që duke i shtypur ato, Kim po përpiqet të parandalojë telashet e mëtejshme në të ardhmen”.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *