Ixhet Memeti po pregaditet për antar të Këshillit të Prokurorëve Publik

Avokati i Popullit në ikje Ixhet Memeti është propozuar si anëtar i ri i Këshillit të Prokurorëve Publik. Jozyrtarisht nga Kuvendi e kanë konfirmuar se Komisioni për Zgjedhje dhe Emërime ka votuar për kandidatët, Memetin dhe avokatin Ljupço Ivanovski dhe janë paraqitur si propozime në Kuvend, por në seancën e djeshme nuk kishte kuorum për t’i votuar. Përveç Memetit dhe Ivanovskit, Komisioni i propozoi Parlamentit një anëtare të re për Këshillin Gjyqësor, Pavlinka Crvenkovska, e cila ka punuar si këshilltare gjyqësore në Gjykatën e Apelit në Shkup, informojnë nga Parlamenti.

Mandati i Memetit përfundon më 24 Dhjetor, tetë vjet pas “Të Hënës së Zezë” kur ai u rizgjodh ombudsman dhe nuk reagoi ndaj dëbimit të deputetëve të opozitës dhe gazetarëve nga parlamenti.

Tre muajt e fundit të mandatit të tij të dytë filluan më 24 shtator, por Kuvendi nuk ka zgjedhur ende ndonjë pasardhës. Sipas informacionit nga atje, njoftimi për zgjedhjen e një Ombudsmani të ri ka përfunduar dhe tani kandidatët duhet të votohen nga Komisioni për Zgjedhje dhe Emërime, dhe pastaj si propozime do të paraqiten në Parlament. Megjithëse thuhet se vetëm kandidati për Kryeministër i BDI-së, Naser Ziberi, ka aplikuar për këtë pozicion, Parlamenti informon se ai nuk është kandidati i vetëm.

Megjithëse dikush që do të mbrojë pa pushim të drejtat e njeriut duhet të marrë këtë pozicion, është gjithnjë e më e qartë se ombudsmani i ri do të bihet dakord midis LSDM-së dhe BDI-së, duke pasur parasysh se planifikohet të zgjidhet me shumicën e Badinterit. Kjo do të thotë që Kuvendi zgjedh Avokatin e Popullit me shumicën e votave të numrit të përgjithshëm të deputetëve, ku duhet të ketë shumicë votash nga numri i përgjithshëm i deputetëve që i përkasin komuniteteve jo-shumicë në Maqedoni.

Disa media kanë shkruajtur vazhdimisht për qëndrimin despotik të Memetit, për të cilin janë ankuar edhe të punonjësit e institucionit por edhe për dyshimet për abuzim që po hetohen nga Komisioni Antikorrupsion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *