Pamjet e fundit që “shohin” njerëzit pak para vdekjes

Çfarë ndodh kur vdes, dhe çfarë ndodh pas vdekjes janë një nga misteret më të mëdha të jetës.

Advertisement

Sigurisht, askush nuk mund të dijë saktësisht se çfarë ndodh pas vdekjes – por disa pretendojnë se kanë një ide mjaft të mirë.

Për shembull, Dr Thomas Fleischmann, një mjek urgjence për më shumë se 35 vjet, ka folur për përvojën e atyre që janë “kthyer nga vdekja”.

Dr Fleischmann ka dëshmuar vdekjen e pothuajse 2,000 njerëzve – dhe ka folur me qindra pacientë që kanë pasur një “përvojë gati-vdekje”.

Në “TED Talk” në 2014 në Hamburg, Dr Fleischmann përshkroi se si përvoja e njerëzve që janë kthyer pas vdekjes mund të ndahet në pesë faza, shkruan Dailystar.

Ai tha: “Faza e parë është se ka një ndryshim të papritur dhe, nga një çast në tjetrin, e gjithë dhimbja është zhdukur. I gjithë ankthi është zhdukur, e gjithë frika është zhdukur, të gjitha zhurmat janë zhdukur – dhe ka vetëm paqe, qetësi dhe qetësi. Disa raportojnë gëzim”.

Ai vazhdoi të shpjegojë se si disa njerëz raportojnë se kanë një pasqyrë të rëndësishme – “Unë kam vdekur tani”.

Dr Fleischmann përshkruan fazën e dytë si një “përvojë jashtë trupit”, ku njerëzit ndjehen sikur “po fluturojnë mbi veten e tyre” dhe “e shohin veten të shtrirë në barelë”.

Ndonjëherë ndjehen sikur mund të shohin mjekët dhe infermierët duke u përpjekur t’i rikthejnë ato në jetë.

Mjeku, i cili ka punuar si drejtor i njësive të urgjencës mjekësore në Gjermani dhe Zvicër, tha se ata nuk kanë asnjë shpjegim për këtë, shkruan Dailystar, transmeton Klan Kosova.

Ai tha: “Ne nuk kemi asnjë shpjegim për këtë dhe nuk mund të ju ofroj një shpjegim sepse nuk ka fare aktivitet të trurit. Ne nuk kemi një shpjegim shkencor për këtë, por e dimë që ky fenomen qëndron”.

Dr Fleischmann vazhdoi të përshkruajë fazën e tretë, e cila ndihet “komode” për 98-99% të njerëzve, por deri në 2% të njerëzve përshkruajnë “zhurma të tmerrshme, erë të tmerrshme dhe krijesa të tmerrshme”.

Në fazën e katërt, pacientët përshkruajnë dritën që fillon të “shkëlqejë në errësirën e plotë”, dhe kjo është “shumë e ngrohtë, shumë e ndritshme dhe shumë tërheqëse”.

Sipas përvojës së tij, 10% e të mbijetuarve nga përvoja afër vdekjes dëshmojnë “ngjyra të bukura përreth, disa thonë muzikë të bukur dhe ndjenjën e dashurisë së pakushtëzuar” – kjo është faza e pestë.

Në këtë fazë, disa e përshkruajnë takimin me të afërmit që kanë vdekur më parë.

Ai shtoi: “Disa prej tyre, dhe jo të gjithë, raportojnë një qenie të bërë nga drita. Kjo qenie e dritës u jep atyre dashuri të pakushtëzuar dhe ata ndihen shumë të ngrohtë dhe të lumtur që janë në atë vend”.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *