Gjykata e Hagës: Pse duhet të hetojmë krimet izraelitë në territorin palestinez

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë (ICJ) ka vendosur që ka juridiksion për të hetuar krimet e luftës izraelite në territoret palestineze.

Advertisement

Vendimi, i marrë nga departamenti i shkallës së parë të ICJ, deklaroi se Gaza, Bregu Perëndimor dhe Jeruzalemi Lindor ishin brenda territoreve palestineze të përfshira në studim.

Vendimi thotë se Palestina është një palë në Statutin e Romës dhe kufijtë e saj përfshijnë Gazën, Bregun Perëndimor dhe Jeruzalemin Lindor, të cilat janë pushtuar që nga viti 1967.

U theksua se Palestina është një palë në ICJ si vendet e tjera anëtare.

Vendimi, i cili synonte të identifikonte zonat nën juridiksionin e saj, tha se Palestina, e cila plotësonte kushtet për anëtarësimin në ICJ, do të trajtohet si vendet e tjera anëtare.

U shpreh gjithashtu se e drejta e popullit palestinez për vetëvendosje u konfirmua dhe se negociatat në Oslo nuk kufizuan juridiksionin e gjykatës.

Duke mbrojtur faktin që Palestina duhet të konsiderohet palë në këtë rast, Prokurorja e ICJ Fatou Bensouda i kërkoi gjykatës në 30 prill, 2020, të ushtronte juridiksionin e saj në Jeruzalemin Lindor, Gaza dhe Bregun Perëndimor.

Në fund të vitit 2019, Bensouda tha se dëshironte të niste një hetim kundër Izraelit për krime lufte në territorin palestinez.

Ajo pastaj deklaroi se një hetim paraprak për situatën në Palestinë, i filluar në 2015, ishte përfunduar dhe tha se ishte e bindur se kishte “arsye të arsyeshme” për të vazhduar hetimin.

Duke qenë se Izraeli nuk është një vend anëtar i GJND-së, Bensouda u kërkoi gjyqtarëve të përcaktojnë kornizën gjeografike të hetimit në mënyrë që ajo të vazhdojë.

Ajo gjithashtu kërkoi konfirmim se territori mbi të cilin Gjykata mund të ushtronte juridiksionin e saj dhe i cili mund të hetohej përfshinte Bregun Perëndimor, përfshirë Jeruzalemin Lindor dhe Gaza-n. /tesheshi.com/

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *