Ekspertët e OBSH: Kemi gjetur prova se si nisi pandemia në Wuhan

Një ekipi të ekspertëve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) që hetojnë origjinën e coronavirusit në Wuhan u është dhënë qasje e pakufizuar në kërkimin e tyre për të zbuluar se si filloi pandemia.

Advertisement

Sipas mediave të huaja, ekipi duke u përpjekur të zbulojë se çfarë e shkaktoi coronavirusin – i cili ka vrarë më shumë se dy milionë njerëz në të gjithë botën në 12 muajt e fundit pasi shpërtheu së pari në qytetin kinez – do të raportojë më vonë këto ditë.

Sipas Mirror, zoologu britanik Peter Daszak i tha CNN se ekipi i tij i hetuesve kishte dorëzuar një listë të vendeve për të vizituar dhe njerëzve për të folur, duke mos marrë asnjë kundërshtim nga autoritetet kineze.

Ai shtoi se janë gjetur prova në lidhje me origjinën e virusit dhe po “bëhen së bashku”.

Ai tha: “…po flasim me mikpritësit tanë. Ne jemi në një vend të huaj, ne jemi mysafirë të Kinës tani”.

Kur u pyet nëse ishte e mundur që virusi të kishte dalë nga laboratori i Wuhan’s Institute of Virology, ai u përgjigj: “Nuk ka asnjë provë për këtë, por është diçka për të cilën kemi biseduar me njerëzit në laboratorin e Wuhan.”

“Ajo që ne po përpiqemi të bëjmë tani është të mbajmë të hapur çdo mundësi”.

“Ishte mirë të shihje laboratorin dhe t’i konfirmon dyshimet e tua – është një laborator i ndërtuar tepër mirë, i modeluar mirë dhe i menaxhuar mirë.”

Sipas Mirror, përcjell Telegrafi, shpresohet se hetimi i OBSH-së do të hedhë dritë mbi origjinën e Covid-19 dhe sesi virusi, që besohet të ketë filluar në një treg ushqimesh të gjalla në qytet, erdhi për të shkatërruar botën gjatë 12 muajve të fundit.

Ai shtoi: “Ne jemi akoma duke bashkuar prova, kështu që ne po shikojmë provat e kafshëve, çfarë është shitur në treg dhe nga erdhi, cilat lloje kafshësh janë ato”.

Siç thuhet më tej, ekipi i z. Daszak tani ka përfunduar vizitat që donte të bënte dhe do të kalojë ditët e ardhshme përmes të dhënave dhe konsultimeve me ekspertët kinezë.

Më pas ata do të paraqesin një përmbledhje të gjetjeve në një konferencë për shtyp përpara se ata të largohen nga qyteti të mërkurën.

Zonat që shikohen nga ekspertët e OBSH-së përfshijnë rastet e para, lidhjen me kafshët dhe teorinë e paprovuar që virusi u soll në Kinë në paketim nga ushqimi i ngrirë i importuar./Tetova1/

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *