Eshtrat e shqiptarëve në grykën e Këlcyrës, po zhavrrosën duke i bër eshtra të ushtarëve grekë

Kisha në urën e grykës së Këlcyrës, është ndërtuar në vitin 90-të,dhe është e destinuar si vendëbanim i shenjt gjoja për të respektuar eshtrat e ushtarëve grek rënë në luftën e parë ku pushtuan jugun e shqipëris në 1914,1918,dhe në luftën e dytë botërore 1940-1941,përreth zonës së Dragotit në afersi të Këlcyrës varrezat greke janë bërë një problem i debatushëm mesë Shqiperisë dhe greqisë.

Advertisement

Qeveria Italiane i tërhoqi të vrarët e saj në vitin 1960-të, ndërsa qeveria greke ka refuzuar ti tërheqë, duke prapaganduar se ata janë vrar në tokën e tyre! kjo ide e tyre ka ngjallur shum debat. Ne traktatin e nënëshkruar mes qeveris berisha dhe qeveris karamalis ne vitin 2009,! ku u bënë dhe marrveshje të tjera si ajo e Detit,! Në marrëveshje u parashikuan pesë varreza greke, por ato jan trajtuar formalisht me statusin e cdo varreze tjetër të huaja në vend, si ato franceze angleze italiane gjermane etj.

Kisha edhe pse është ndërtu, ajo per ne Shqiptarët do të jetë thjesht një kult fetar dhe asgje tjetër.pasi ato varreza te atyre ushtareve grekë jan bosh dhe nukë janë gjetur dhe shume prej tyre nuk janë varrosur ne kohen kurë jan vrar,por kanë ngelur maleve aty ku pushtuan dhe gjetën atë që kërkuan.!

Mirëpo këto debate kan ngjallur një indinjate tek pjesa e njerezve që kanë kërkuar të protestohet për këtë padrejtesi që qeverritë që kan ardhur e kan kaluar dhe që kanë bërë marrveshje me eshtrat e Shqiptareve që po i grabiten nëpër zona të ndryshme si në hormov lekël tepelen dragot etj. Shoqatat Pateriotike në disa zona kane shprehur indinjaten e tyre dhe kane kërkuar të protestohet në vendë-ngjareje me një kerkes të veteme, të mos të cëvarrosen eshtrat e shqiptareve dhe ato te konvertohen ne ushtarë grekë.

Këto thirrejet e njerëzve patriot kanë hasur në një vështirësi me vetë shtetin Shqiptar sepse njerëzit aktivist që bëjën këto thirrje dhe këto lëvizje po i demaskojën” sabotojen dhe po i mbajnë nën presion të vazhdushëm me motivin se këtë punë e di qeveria, është bërë disa herë kjo protest dhe do të bëhet përsëri në datën 28 Tetorë. Këto grupe atdhetarësh ju drejtohen popullit kryesisht atyre njerëzve që jetojën në zonën përrreth Dragotit, Lekëlit, Hormovës Tepelenës, Këlcyrës, Peshtanit por dhe popullit shqiptar në tërësi. Të ngrihen dhe ti bashkohen tubimit sepse po ju zhvarrosen eshtrat e gjyshërve dhe paraardhesve të tyre. Përsa i përket qeverisë dhe kryesisht ministrit Ditmir Bushati, i kërkojmë të rishikojë marrvëshjen dhe mos të shkeli mbi eshtrat e shqiptarëve.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *