Biden: Kina do të paguajë çmimin për shkeljen e të drejtave të myslimanëve

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Joe Biden ka thënë se Kina do të paguajë një çmim për abuzimet e të drejtave të njeriut, duke iu përgjigjur pyetjeve në një ngjarje televizive mbi trajtimin e pakicave myslimane në rajonin perëndimor të Xinjiang.
Presidenti kinez, Xi Jinping ka tërhequr kritika globale për mbajtjen e ujgurëve në kampe internimi dhe abuzime të tjera të të drejtave të njeriut, raporton aljazeera.

Advertisement

“Epo, do të ketë pasoja për Kinën dhe ai e di atë”, tha Biden për Xi kur u bë presion mbi këtë çështje në ngjarjen e bashkisë televiziv në transmetuesin kombëtar CNN.

SHBA do të rikonfirmojë rolin global në ngritjen e zërit për të drejtat e njeriut, tha Biden, duke shtuar se ai do të punojë me komunitetin ndërkombëtar për ta bërë Kinën t’i mbrojë ato.

“Kina po përpiqet shumë për t’u bërë një udhëheqës botëror dhe për të marrë atë vlerësues dhe për të qenë në gjendje ta bëjë këtë ata duhet të fitojnë besimin e vendeve të tjera”, tha Biden në udhëtimin e parë zyrtar që kur mori detyrën si president në janar.

Në një telefonatë dy-orëshe me Xi këtë muaj, Biden theksoi përparësinë e SHBA për të ruajtur një rajon të lirë dhe të hapur Indo-Paqësor, ku SHBA-ja dhe Kina janë rivalë të mëdhenj strategjikë.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *