Ballkani Perëndimor pa roaming nga 1 korriku i vitit 2021

Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), Majlinda Bregu, njoftoi se roamingu në Ballkanin Perëndimor do të shfuqizohet nga 1 korriku 2021 dhe se kjo përfaqëson një hap më pranë uljes së çmimeve të roamingut me Bashkimin Evropian (BE).

Advertisement

RCC njoftoi se një takim i Grupit Punues të Ballkanit Perëndimor për Politikën e Roaming u mbajt gjatë ditës së djeshme, raporton vijesti.me.

“Nënshkrimi i Marrëveshjes për uljen e çmimeve të roamingut në Ballkanin Perëndimor në prill të 2019 ishte një arritje historike dhe një nga rezultatet kryesore të Agjendës Dixhitale për Ballkanin Perëndimor, i cili vuri në provë angazhimin dhe besimin tonë në dialogun rajonal, ndërsa duke sjellë përfitime konkrete për qytetarët. Jam e bindur se rajoni do të ketë rezultate përsëri dhe se, kur të mbarojë pandemia, qytetarët tanë do të gëzojnë të gjitha përfitimet e rajonit pa roaming. Regjimi i “roaming në shtëpi” në Ballkanin Perëndimor nga 1 korriku, 2021 do të thotë një hap më pranë uljes së çmimeve të roamingut me BE-në”, tha Bregu gjatë takimit virtual, transmeton Telegrafi.

RCC tha se kostot e roamingut midis Ballkanit Perëndimor dhe BE-së janë të larta dhe nuk bazohen në kushtet e tregut, kështu që për shkak të kostove jashtëzakonisht të larta të roamingut, qytetarët e rajonit paguajnë katër herë më shumë për të njëjtin shërbim sesa qytetarët e BE-së.

“Hapi ynë i ardhshëm është të ulim çmimet midis Ballkanit Perëndimor dhe BE, i cili do të kërkojë angazhimin e plotë të të gjithë aktorëve të përfshirë, veçanërisht operatorët e telekomit, si dhe mbështetje teknike po aq të rëndësishme nga Komisioni Evropian, Drejtoria e Përgjithshme e Komunikimeve Rrjetet, Përmbajtja dhe Teknologjia dhe Drejtoria e Negociatave për Fqinjësinë dhe Zgjerimin dhe zyrtarë të lartë nga rajoni”, shtoi Bregu.

David Ringrose, kreu i departamentit në Drejtorinë e Përgjithshme për Rrjetet e Komunikimit, Përmbajtjes dhe Teknologjisë, tha se bashkëpunimi rajonal është mënyra e duhur për të arritur rezultate në Ballkanin Perëndimor dhe zbatimin e plotë të Marrëveshjes për uljen e çmimeve të roamingut, rajoni do të jetë një hap më pranë Evropës.

Alessandra Sgobi, Shefe e Sektorit në Drejtorinë e Përgjithshme për Fqinjësinë dhe Negociatat e Zgjerimit, shtoi se duhet të ruajmë këtë moment pozitiv dhe të ndërtojmë mbi sukseset e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal, pasi ulja e çmimeve midis Ballkanit Perëndimor dhe BE-së është diçka që rajoni mund t’i afrohet tregut të vetëm të Bashkimit Evropian.

RCC tha se një takim i organizuar nga RCC mblodhi përfaqësues të BE-së, ministrive të ngarkuara me teknologjinë e informacionit dhe komunikimit dhe organeve rregullatore nga rajoni për të diskutuar statusin aktual të zbatimit të marrëveshjes rajonale për uljen e çmimeve të roamingut, si dhe hapat e ardhshëm për të ulur çmimet roaming midis BE-së dhe Ballkanit Perëndimor. /Telegrafi/

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *