Vajzat dhe gratë i druhen vaksinës nga frika se mos nuk mbeten shtatzënë: Ja çfarë thonë ekspertët

Disa vajza dhe gra, referuar studimeve të fundit, hezitojnë të bëjnë vaksinën anti-Covid nga frika se mos vaksina shkakton infertilitet. Kjo qasje është përhapur nga burimet jo të sigurta të rrjeteve sociale. Sidoqoftë, çfarë thonë ekspertët?

Dr. Jennifer Conti, mjeke obstetër-gjinekologe dhe këshilltare mjekësore në Modern Fertility, tha për Healthline se ka zero prova që vaksinat Covid-19 ndërhyjnë në pjellori. “Ky keqinformim është i rrezikshëm sepse konfuzioni në të cilin bazohet tingëllon i besueshëm, por në fakt nuk është,” tha Conti.

“Thashethemet bazohen në frikën se ARN mesazhere (mARN) në vaksinë mund të shkaktojë infertilitet duke sulmuar aksidentalisht një proteinë në placentë të quajtur syncytin-1, e cila ka një strukturë të ngjashme me proteinën ‘spike’ të koronavirusit. Sidoqoftë, këto janë struktura krejtësisht të ndryshme dhe nuk ka asnjë arsye për të menduar se kjo do të ndodhë,” shpjegoi ajo.

Së fundmi u botua edhe një udhëzim nga Shoqata e Shkencëtarëve Riprodhues dhe Klinikë dhe Shoqëria Britanike e Fertilitetit në BMJ, revistë e vlerësuar dhe një nga revistat më të vjetra në botë në fushën e mjekësisë. Të dy grupet pajtohen se nuk ka lidhje midis vaksinave dhe infertilitetit.

Artikulli shton që donatorët spermës dhe vezëve duhet të vaksinohen gjithashtu. BMJ sugjeron që gratë shtatzëna me rrezik të lartë për Covid-19 duhet të vaksinohen, por ato që nuk janë në një kategori me rrezik të lartë duhet të presin.

Në fillim të shkurtit, Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve, Shoqëria Amerikane për Mjekësi Riprodhuese dhe Shoqata për Mjekësi Fetale publikuan një deklaratë duke siguruar pacientët se nuk ka prova që vaksinat e aprovuara Covid-19 mund të ndikojnë në aftësinë për të sjellë në jetë një fëmijë.

Megjithëse ka hulumtime të kufizuara për këtë çështje pasi provat klinike nuk studiuan në mënyrë specifike pjellorinë, asnjë problem i tillë nuk është raportuar midis mijëra pjesëmarrësve në provë. Në fakt, disa prej tyre mbetën shtatzënë. Studimet fillestare mbi kafshët për vaksinën Moderna nuk treguan asnjë ndikim në riprodhimin femëror ose zhvillimin e fetusit. Megjithëse zbulimi i çështjeve të lindshmërisë mund të kërkojë kohë, që nga 20 janari, humbja e pjellorisë nuk është zbuluar të jetë një efekt anësor midis miliona njerëzve që kanë marrë tashmë vaksinat e autorizuara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *