Ulet prodhueshmëria e spermës! Shkencëtarja: Deri në 2050, mbi 40% e njerëzve do të kenë nevojë për ndihmë e teknologjisë për të ngjizur fëmijë

Jeta njerëzore është transformuar thellësisht dhe po ndryshon në mënyrë eksponenciale më shpejt – gjatë 200,000 viteve që njeriu ka ecur në Tokë. Por për shumicën dërrmuese të njerëzve, riprodhimi seksual nuk ka ndryshuar shumë. Vetëm rreth 1.9 përqind e të gjithë foshnjave të lindura në SH.B.A. u ngjizën duke përdorur teknologjinë riprodhuese artificiale.

Advertisement

Deri në vitin 2050, kjo do të ndryshojë, pohon Dr Shanna Swan në një libër të ri ‘provokues’, ‘Count Down’ shpjegohet se si bota moderne po kërcënon numrin e spermatozoideve, duke ndryshuar zhvillimin riprodhues të meshkujve dhe femrave dhe duke rrezikuar të ardhmen e racës njerëzore’.

Dr Swan, një epidemiologe r njohur mjedisore në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Malin Sinai, parashikon që deri atëherë, një pjesë e madhe e njerëzve në të gjithë botën nuk do të jenë në gjendje të ngjizin fëmijë pa ndihmë teknologjike.

“Kjo do të jetë rezultat i rënie sasisë së spermës tek burrat në të gjithë botën”, thotë ajo.

Dr Swan është gjithashtu autore e një studimi thelbësor të vitit 2017 që zbuloi se numri i spermatozoideve në të gjithë botën ka rënë me më shumë se gjysma gjatë katër dekadave të fundit.

Dhe të gjitha shenjat sugjerojnë se trajektorja në rënie do të vazhdojë në dekadat e ardhshme.

Ka shumë drejtues të infertilitetit, por Dr Sëan ka gjetur një të dyshuar kryesor që janë kimikatet shtëpiake të quajtura ftalate.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *