Ministri Nuredini: Po bisedojmë me Shqipërinë dhe Greqinë për shpëtimin e Liqenit të Prespës

Jemi duke folur me Greqinë dhe Shqipërinë për shpëtimin e Liqenit të Prespës, anëtarët e Komitetit janë emëruar, deri më tani kemi pasur komunikim elektronik, por nuk kemi pasur mundësi të takohemi drejtpërdrejt”, tha Ministri i Mjedisit Naser Nuredini sot në një konferencë për shtyp. për të përmirësuar situatën në Prespë.

Advertisement

Kemi një bashkëpunim të mirë, sepse është një zgjidhje tre palëshe. Jam krenar që grupi i punës i ekspertëve përfundoi detyrat tona së bashku me përfaqësuesit e institucioneve kompetente, akademisë dhe sektorit joqeveritar. Me një përpjekje të jashtëzakonshme studimore, grupi i ekspertëve filloi të përgatisë një plan veprimi dhe u bë një ndërtim financiar. Plani është në proces të miratimit nga qeveria. “Shpresojmë që zbatimi të fillojë sa më shpejt të jetë e mundur,” tha Nuredini.

“Niveli i Liqenit të Prespës është pesë metra e gjysmë nën nivelin normal të ujit. Plani i veprimit thotë se problemi nuk do të zhduket pa mbrojtje të përbashkët nga të tre vendet. Është parashikuar të krijohet një komision ndërkufitar për kontrollin e ujit në pellgun ujëmbledhës dhe në liqen që do të mbështesë bashkëpunim ndërkufitar të komunave nga tre vendet fqinje. Nga pala shqiptare kërkohet të kontrollojë rrjedhjen e ujit nga Prespa e Vogël në lokalitetin Grlo në drejtim jashtë pellgut ujëmbledhës drejt Shqipërisë dhe nëse ka ndonjë dalje, për ta parandaluar atë. Greqisë i kërkohet të sigurojë shkarkimin e vazhdueshëm të një sasie të caktuar uji nga Prespa e Vogël në Liqenin e Madh.”

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *