Sërish paditet Apple, iPhone qëllimisht po i vjetërson

Apple është paditur sërish në gjykatë për shkak të vendimit të marrë në vitin 2017 për të kufizuar punën e iPhone.

Advertisement

Këtë herë, padia u bë nga Portugalia nga entiteti për mbrojtjen e konsumatorit Deco Proteste. Procesi gjyqësor kërkon kompensim nga 115,000 përdorues portugezë të iPhone 6, 6 Plus, 6S dhe 6S Plus të cilët u prekën nga praktika e prodhuesit.

Masa, sipas Apple, synon të parandalojë dëmtimin e pajisjeve me një kohë të gjatë përdorimi nga konsumimi natyror i baterisë. Gjithashtu sipas kompanisë, shpejtësia mund të rikthehet duke zëvendësuar përbërësin me një të ri. Për Deco Proteste, megjithatë, qëllimi i kompanisë është të inkurajojë blerjen e parakohshme të pajisjeve të reja dhe të promovojë vjetërsimin e programuar, një praktikë e ndaluar nga legjislacioni evropian, transmeton Telegrafi.

Sipas portalit Marketeer, organizata vendosi të fillojë procesin pas tre vjetësh në pritje të një përgjigje nga kompania Apple. Procesi gjyqësor po ngrihet në emër të konsumatorëve që ndihen të dëmtuar nga marka dhe kërkon afërsisht 60 euro për secilin.

Kostoja totale e veprimit do të arrinte 7 milionë euro. Organizata përdori si bazë të llogaritjes koston e riparimit të baterisë plus 10% të çmimit të blerjes së telefonave inteligjentë të prekur.

Në një shënim, Deco Proteste tha se “Apple manipuloi qëllimisht” duke mos dhënë detaje në lidhje me performancën e produkteve. “Në rastin më të mirë, Apple i detyroi klientët të zëvendësonin baterinë. Në rastin më të keq, i nxiti ata të blinin një telefon inteligjent të ri. Një rast flagrant i vjetërsimit të planifikuar”.

Sipas organizatës, përveç dëmtimit të konsumatorëve, praktika e prodhuesit ka edhe pasoja negative mjedisore, pasi çon në asgjësimin e parakohshëm të pajisjeve elektronike.

Deco Proteste është një nga pesë organizatat evropiane për mbrojtjen e konsumatorit që përbëjnë eurokonsumatorët, të cilët vitin e kaluar filluan dy veprime ligjore kundër Apple nga organizatat anëtare me bazë në Belgjikë dhe Spanjë. Në janar, ishte radha e degës italiane Altroconsumo, e cila paditi prodhuesin për 60 milionë euro. /Telegrafi/

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *