TRONDITËSE: Në Gjermani murgeshat dërgonin fëmijët e jetimores për tu përdhunuar nga priftërinjtë

Gjykata e mirëqenies sociale në Darmstadt ka ndarë kompensim për një burrë, i cili tani është 63 vjeç, pasi përshkroi në detaje se si murgeshat e çuan atë te priftërinjtë dhe njerëzit e fuqishëm të cilët më pas e abuzuan atë në ahengje. Abuzimi filloi në vitin e tij të pestë. Ata paguanin murgeshat.

Advertisement

Burri, i cili foli në kushte anonimiteti, tha se ai u përdhunua një mijë herë gjatë kohës që ishte në një jetimore gjatë viteve 1960 dhe 1970 me djem të tjerë.

Gjykata vendosi në maj, por skandali i fundit i abuzimit në Kishën Katolike shpërtheu këtë muaj pasi një klerik i vjetër foli publikisht për këtë.

Peshkopi Spier Karl-Heinz Wiesemann ka akuzuar publikisht ish-nëpunësin dioqezan Rudolf Mozenbenker, i cili vdiq në 1998, për përfshirjen e dyshuar në abuzim. Peshkopi tha që tre viktima të tjera ishin shfaqur që nga ajo kohë.

Viktima e abuzimit ishte vetëm pesë vjeç kur në mars 1963 ai u soll në shtëpinë e drejtuar nga Urdhri i Motrave të Shpëtimtarit Hyjnor në qytetin gjerman të Speyer. Ai tha se murgeshat “fjalë për fjalë e tërhoqën atë” në banesën e Mozenbenker, ku ai u abuzua seksualisht, raporton Der Spiegel. Nëse do të rezistonte, do të rrihej.

Viktima tha se vizitorët në jetimore e keqtrajtuan atë në “festat e seksit”. Ai thotë se në ngjarje të tilla, murgeshat mashtruan fëmijë më të vegjël të moshës shtatë deri në 14 vjeç me priftërinj, politikanë vendas dhe biznesmenë.

“Murgeshat ishin pimpë”, tha ai. Nëse ata kundërshtonin atë që të sjelljin në festë, ata i rrihnin me shkopinj ose do t’ua godisnin kokat e tyre në mur.

“Ishte një dhomë ku murgeshat u ofronin pije dhe ushqim njerëzve dhe në cepin tjetër të asaj dhome fëmijët përdhunoheshin,” tha viktima në një deklaratë. “Murgeshat fitonin para këtu, burrat u dhuronin para atyre bujarisht si një shenjë mirënjohjeje”.

Burri thotë se ai ishte përdhunuar një herë nga tre priftërinj në të njëjtën kohë.

“Ndonjëherë gjaku rridhte nëpër këmbë,” tha ai, pastaj vazhdoi të dëshmonte: “Para se të largohesha nga shtëpia në Shtator 1972, isha abuzuar seksualisht një mijë herë”.

Një burrë anonim dëshmoi në gjykatë se murgeshat ishin çelësi për të gjithë sistemin e abuzimit dhe se disa madje abuzuan seksualisht me djem të rinj. Shtëpia e fëmijëve ku me të gjitha gjasat ka ndodhur e gjithë kjo u mbyll në vitin 2000.

Kisha Katolike, përveç pensionit të viktimës, i pagoi burrit 15,000 euro dëmshpërblim dhe 10,000 euro shpenzime mjekësore.

“Sa vlejnë paratë e mia?”, Pyet viktima, e cila vuan nga çrregullimi i stresit post-traumatik dhe depresioni.

“Martesa ime është prishur. Kockat, mëlçia dhe veshkat gjithashtu.”

“Për viktimat e abuzimit, ndërmarrja e veprimeve ligjore shoqërohet me një stres të rëndësishëm psikologjik,” tha gjyqtari Andrea Herman i Gjykatës Sociale në Darmstadt.

Që nga viti 2010, Kisha Katolike është përballur me një numër rastesh abuzimi. Një hetim i brendshëm i abuzimit në 2018 zbuloi abuzime që përfshinin 1,670 priftërinj dhe 3,677 viktima midis 1946 dhe 2014.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *