Pas urdhër-arrestit ndaj Putin, Rusia hap hetim penal ndaj Gjykatës së Hagës

Komiteti Hetues i Rusisë njoftoi mesditën e sotme se ka hapur një hetim penal ndaj prokurorit dhe gjyqtarëve të Gjykatës Penale Ndërkombëtare (ICC), të cilët lëshuan një urdhër arrest për presidentin rus Vladimir Putin për akuzat për krime lufte.

Komisioni, i cili është përgjegjës për hetimin e krimeve të rënda, tha se nuk kishte bazë për të hetuar akuzat penale në rastin e Putinit dhe se krerët e shteteve gëzojnë imunitet absolut nga juridiksioni i huaj.

Të premten, Gjykata Penale Ndërkombëtare lëshoi një urdhër arresti për Putinin, duke e akuzuar atë për “krimin e luftës të dëbimit të paligjshëm të një popullsie, veçanërisht të fëmijëve, dhe transferimit të paligjshëm të një popullsie nga territoret e okupuara të Ukrainës në Federatën Ruse”.

Lëvizja e Gjykatës Ndërkombëtare Penale erdhi një ditë pasi një organ hetimor i OKB-së akuzoi Rusinë për kryerjen e krimeve të luftës në shkallë të gjerë në Ukrainë, duke përfshirë vrasjet e qëllimshme dhe torturat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *