Sa i madh është arsenali bërthamor i Rusisë?

Vladimir Putin ka dhënë një tjetër njoftim në lidhje me arsenalin bërthamor të vendit të tij.

Presidenti rus thotë se ka nënshkruar një marrëveshje me Bjellorusinë fqinje që lejon që armë të tilla të mbahen atje.

Por sa i madh është arsenali bërthamor i Rusisë?

Mijëra koka luftarake në dispozicion të Putinit

Rusia ka rezervuarin më të madh në botë të kokave bërthamore, që në vitin 2022 është rreth 5,977.

Kjo krahasohet me 5,428 për SHBA, sipas Federatës së Shkencëtarëve Amerikanë.

SHBA dhe Rusia kanë akuzuar të dyja njëra-tjetrën për zhvillimin e llojeve më të reja të armëve bërthamore, por asnjëra nuk ka testuar asnjë prej dekadash.

SHBA e bëri këtë për herë të fundit në 1992 dhe Bashkimi Sovjetik në 1990.

Nga totali i Rusisë, rreth 1,500 janë në pension, por ndoshta ende të paprekura, rreth 2,800 janë në rezervë, dhe më shumë se 1,500 janë vendosur në raketa me bazë tokësore ose në nëndetëse, ose në baza të rënda bombarduese.

Është shumë më pak se 40,000 koka luftarake që Bashkimi Sovjetik kishte në kulmin e Luftës së Ftohtë, por ende mjaft për të shkatërruar botën disa herë.

Si shpërndahen armët?

Rusia duket se ka rreth 400 raketa balistike ndërkontinentale të armatosura bërthamore, të cilat mund të mbajnë më shumë se 1000 koka luftarake, thotë Buletini i Shkencëtarëve Atomik.

Ajo ka 10 nëndetëse bërthamore të armatosura bërthamore, të cilat mund të mbajnë një maksimum prej 800 kokash, dhe rreth 60 deri në 70 bombardues.

Putin thotë se 10 avionë janë pozicionuar në Bjellorusi që mund të mbajnë armë bërthamore taktike.

Kush e jep urdhrin?

Doktrina bërthamore e Moskës thotë se pushteti i takon presidentit, i cili mban një të ashtuquajtur çantë bërthamore nga ku mund të urdhërojë një goditje.

Ai e lidh presidentin me komandantët e tij të lartë ushtarakë dhe më pas me forcat bërthamore të Rusisë nëpërmjet një rrjeti sekret komunikimi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *