Georgievski: Goce Dellçev dhe Gjorçe Petrov kanë shkruar letra e libra në gjuhën bullgare

“Në kohën e Perandorisë Osmane, në të gjitha organizatat që ekzistonin, si revolucionare maqedonase dhe jo-revolucionare, civile dhe kishtare, gjuha zyrtare e përdorur ishte gjuha dhe alfabeti bullgarë”, tha për “Kanl 77” Ljubço Georgievski,

Georgievski shtoi se në atë kohë qytetarët shkruanin vetëm në bullgarisht.

“Ne duhet të pranojmë se kjo duhet të jetë një hyrje në tezën e tyre, për të thënë që para kodifikimit të gjuhës maqedonase, inteligjencës maqedonase, organizatat revolucionare maqedonase përdorën zyrtarisht gjuhën dhe alfabetin bullgar”, tha Georgievski.

Georgievski theksoi se në dokumentet, statuti dhe komandat e OBRM-së së atëhershme ishin shkruar në bullgarisht.

“Letrat e Goce Dellçevit, pavarësisht nga përmbajtja, pavarësisht nëse ai e tha këtë apo atë, Goce Dellçev ka letra të përgjithshme, ai jep urdhra, ju shkoni atje, ju shkoni këtu, Goce Dellçev ka rreth 30 letra personale, të gjitha të shkruara në gjuhën zyrtare letrare bullgare. Gjorçe Petrov gjithashtu ka libra të shkruar në gjuhën zyrtare bullgare. Për të mos përmendur që kryengritësit dhe komandantët e Ilindenit kanë 120-130 libra kujtimesh të shkruara nga njerëz, komitë që luftuan, në bullgarisht”, tha Georgievski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *