Filipçe: Greqia do na dërgojë vakcina kundër kovid-19

Greqia ka konfirmuar se një pjesë e dërgesës së parë të vaksinave që do të mbërrijë në Athinë do t’i jepet vendit tonë.

Advertisement

Sipas Ministrit Venko Filipce, Ministria e Shëndetësisë po negocion për prokurimin e mbi 800,000 vaksinave kundër kovid – 19 në tre mekanizma.

Të Premten, kemi marrë një konfirmim nga Greqia. Kam pasur një bisedë me Ministrin Grek të Shëndetësisë, i cili, pas një bisede me Kryeministrin Mitsotakis, na konfirmoi se nga sasia e tyre e parë, e cila do të mbërrijë në Athinë për popullsinë e tyre, një sasi do të lihet mënjanë për ne. Ne përdorim praktikisht të gjitha instrumentet, përfshirë mekanizmin Kovacs që e kishim të parin në dispozicion dhe natyrisht përmes këtyre marrëveshjeve të drejtpërdrejta të vendeve anëtare të BE për të siguruar një sasi të caktuar të vaksinave për ne, tha Ministri i Shëndetësisë për Sitel.

Ai sqaroi se javën e kaluar ishte paguar avans për vaksinën kundër kovid-19, metë cilën konfirmoi se ne do të paguajmë shumën e plotë për blerjen e 833,000 vaksinave, për rreth 400,000 qytetarë.

Përveç prokurimit përmes mekanizmit Kovacs, u vendos kontakti i drejtpërdrejtë edhe me Pfizer dhe Astra Zeneka. Mekanizmi i tretë është përmes Bashkimit Evropian, i cili ka porositur 200 milion vaksina për vendet anëtare dhe 100 milion doza shtesë për vendet evropiane jashtë Bashkimit. Ne aplikojmë për 800,000 doza nga këto 100 milion doza. Vaksina do të jetë falas për të gjithë qytetarët, sipas Ministrisë së Shëndetësisë.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *