Studionte Juridik/ Si u bë Dritan Rexhepi bosi më i madh i drogës në Ekuador

Amerika Latine është marrë me trafikun e drogës që nga koha e Pablo Escobar dhe kartelit Medellin, por vetëm në njëzet vitet e fundit problemi ka marrë përmasa kontinentale, falë rritjes së peizazhit kriminal, zhvillimit të korrupsionit, duke përfunduar në mënyrë të barabartë duke prekur Meksikën dhe Kolumbinë, Brazilin dhe Paraguain, Argjentinën dhe El Salvador.

Advertisement

Zona të tëra të Amerikës Latine kanë marrë formën e zonave gri, domethënë shteteve paralele jashtë kontrollit të autoriteteve shtetërore, ku anarkia dhe ligji i rrugës janë në fuqi dhe ku luftërat e bandave, të cilat janë bërë një pjesë integrale e jetës e përditshme.

Vetëm në Meksikë, kombi më i prekur nga fenomeni i trafikut të drogës, më shumë se 300,000 njerëz janë vrarë që nga viti 2006, 34,000 prej të cilëve vitin e kaluar, mbi 82,000 u zhdukën dhe 150,000 u detyruan të emigrojnë diku tjetër. Luftërat Jugosllave, të cilat zgjatën një dekadë dhe përfshinin shtete, organizata paraushtarake dhe Aleancën Atlantike, patën më pak viktima: 140,000 vdekje dhe 12,000 të zhdukur.

Mbreti i NARCOS në Quito flet shqip

Kjo histori nuk fillon nga fillimi, sepse nuk dihet kur ka nisur, por nga fundi. Fundi mban një datë specifike: 15 Shtator 2020, dita në të cilën Europol dhe agjencitë e zbatimit të ligjit të dhjetë kombeve shpërbënë një kartel droge që është unik i llojit të tij.

Kjo sindikatë kriminale transnacionale e specializuar në trafikun ndërkombëtar të kokainës, e njohur si “Kompania Bello”, kishte një veçori: ishte krejtësisht shqiptare, nga koka te bishti. Trafikantë shqiptarë në rrugë, shqiptarë që kontrollojnë punën, shqiptarë blerës të dërgesave të drogës dhe po shqiptarë, pa dyshim, burimi i vendosur në Amerikën Latine.

Kreu i Narcos quhet Dritan Rexhepi, ai është 40 vjeç dhe konsiderohet një gjeni krimi i kërkuar në Shqipëri, Itali dhe Belgjikë për krime duke filluar nga trafiku i drogës deri në kryerjen e vrasjeve. Historia e tij është e pabesueshme për një numër arsyesh: ai është arkitekti i një sindikate kriminale që nuk ka precedent historik, mburret me një arratisje spektakolare burgu, përpara se të kthehej në trafikun e drogës që ishte gati të diplomohej për drejtësi në universitetin e Tiranës, dhe u bë mbreti i drogës nga një qeli, si i burgosur që nga viti 2014, kur u arrestua në Quito me 278 kilogramë kokainë dhe u dënua me 18 vjet burg.

Rexhepi duhej të ishte i padëmshëm, të paktën në teori, pasi ishte i burgosur dhe subjekt i një regjimi veçanërisht të lartë të mbikëqyrjes për shkak të kalibrit të tij kriminal. Ky nuk ishte rasti, sepse Rexhepi krijoi dhe administroi Kompania Bello në distancë për gjashtë vjet, duke porositur të paktën dy vrasje në këtë periudhë – sipas prokurorëve italianë – dhe duke pushtuar Evropën me 6,022 kilogram kokainë, që do të sillte 141 milion euro.

Si arriti shqiptari të bëhej mbreti i Narcos

Si erdhi Rexhepi në Quito? Dhe si arriti të ngjitet në lartësitë e narko-peizazhit ekuadorian? Historia e këtij gangsteri fillon në vitet e trazuara 1990 në Shqipëri. Diktatura e egër e Enver Hoxhës ka rënë dhe kombi është në tranzicion. Disa vite më vonër Rexhepi i tha një gazetari, duke shpjeguar se “unë kisha dy mundësi: t’i dorëzohesha sistemit të kalbur dhe të padrejtë të Shqipërisë, i cili do të më dënonte me burgim të përjetshëm, ose të kërkoja një shans të dytë duke bërë diçka tjetër me jeten time. Kjo është arsyeja pse unë u përfshiva në trafikun e drogës ”.

Pse një student i drejtësisë do të duhej të kishte frikë nga një dënim i përjetshëm? Kësaj pyetjeje iu përgjigj në 2013, kur Rexhepi, tashmë i arratisur, u dënua me njëzet e pesë vjet burg nga gjykata e Tiranës për dy vrasje në 1998, njëra prej të cilave ishte një polic. Jo një student i thjeshtë, pra, por një kriminel i aftë, karriera e të cilit, e cila filloi në realitetin e vrasjeve me kontratë, do të kishte rezultuar së pari në grabitje me armë – në Belgjikë – dhe më pas në trafik droge.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *