Pse variantet e viruseve kanë emra kaq të çuditshëm?

Ka disa emra simpatikë që shkencëtarët propozuan për një variant të ri të coronavirusit që u identifikua në Afrikën e Jugut. 

Advertisement
  • 20H / 501Y.V2.
  • VOC 202012/02.
  • B.1.351.

Vargjet e ngatërruara të shkronjave, numrave dhe pikave janë thellësisht domethënëse për shkencëtarët që i krijuan ato, por si duhet dikush tjetër t’i mbaj ato në mend drejt? Edhe më i lehti për tu mbajtur mend, B.1.351, i referohet një linje krejtësisht të ndryshme të virusit nëse një pikë e vetme humbet ose vendoset gabim.

Konventat e emërtimit të viruseve ishin të shkëlqyera për sa kohë që variantet mbeten tema të kërkimit. Por ata tani janë burim shqetësimi për miliarda njerëz. Ata kanë nevojë për emra që lëshohen në gjuhë, pa stigmatizuar njerëzit ose vendet që lidhen me ta, shkruan The New York Times.

“Ajo që është sfiduese është të dalësh me emra të ndryshëm, informues, që nuk përfshijnë referenca gjeografike dhe që janë një lloj i theksueshëm dhe i paharrueshëm”, tha Emma Hodcroft, një epidemiologe molekulare në Universitetin e Bernit në Zvicër. “Tingëllon disi e thjeshtë, por në fakt është një kërkesë vërtet e madhe për të provuar dhe përçuar të gjithë këtë informacion”.

Zgjidhja, thanë ajo dhe ekspertë të tjerë, është të krijojmë një sistem të vetëm për ta përdorur të gjithë, por ta lidhim atë me ato më teknike në të cilat mbështeten shkencëtarët. Organizata Botërore e Shëndetësisë ka mbledhur një grup pune prej disa dhjetëra ekspertësh për të hartuar një mënyrë të drejtpërdrejtë dhe të shkallëzuar për ta bërë këtë. “Ky sistem i ri do të caktojë për variante shqetësuese një emër që është i lehtë për t’u shqiptuar dhe rikujtuar dhe gjithashtu do të minimizojë efektet e panevojshme negative mbi kombet, ekonomitë dhe njerëzit,” tha OBSH në një deklaratë.

“Ekzistojnë mijëra dhe mijëra variante, dhe na duhet një mënyrë për t’i etiketuar ato”, tha Trevor Bedford, një biolog evolucionar në Qendrën Kërkimore të Kancerit Fred Hutchinson në Seattle dhe një anëtar i grupit të punës.

Emërtimi i sëmundjeve nuk ishte gjithmonë aq i ndërlikuar. Sifilizi, për shembull, është nxjerrë nga një poezi e vitit 1530 në të cilën një bari, Sifilus, është mallkuar nga perëndia Apollo. /Telegrafi/

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *