Varianti Delta rikthen masat anti-COVID në Izrael

Katër javë më parë, Izraeli po festonte kthimin në jetën normale në betejën e tij kundër COVID-19. Pas një vaksinimi të shpejtë që kishte shtyrë infeksionet dhe vdekjet e koronavirusit, izraelitët kishin ndaluar të mbanin maska për fytyrën dhe kishin braktisur të gjitha rregullat e distancimit shoqëror.

Advertisement

Pastaj erdhi varianti më infektues, Delta dhe një rritje e rasteve që e kanë detyruar Kryeministrin Naftali Bennett të rivendosë disa kufizime të COVID-19 dhe të rimendojë strategjinë.

Nën atë që ai e quan një politikë të “shtypjes së butë”, qeveria dëshiron që izraelitët të mësojnë të jetojnë me virusin – duke përfshirë kufizimet më të pakta të mundshme dhe duke shmangur një bllokim të katërt kombëtar që mund të dëmtojë më tej ekonominë.

Ndërsa shumica e izraelitëve në grupet e rrezikut tani janë vaksinuar kundër COVID-19, Bennett po beson në më pak njerëz sesa më parë, raporton Reuters.

“Zbatimi i strategjisë do të përfshijë marrjen e rreziqeve të caktuara, por në konsideratën e përgjithshme, përfshirë faktorët ekonomikë, ky është ekuilibri i nevojshëm,” tha Bennett javën e kaluar.

Treguesi kryesor që udhëheq lëvizjen është numri i rasteve të rënda COVID-19 në spital, aktualisht rreth 45.

Zbatimi do të përfshijë monitorimin e infeksioneve, inkurajimin e vaksinimeve, testimin e shpejtë dhe fushatat informuese rreth maskave mbrojtëse.

Bllokimi i fundit i Izraelit ishte në fuqi në dhjetorë, rreth një javë pas fillimit të atij që ka qenë një nga programet më të shpejta të vaksinimit në botë.

Infeksionet e reja të përditshme të COVID-19 janë duke arritur shifra rreth 450 infektime në ditë. Varianti Delta, i identifikuar së pari në Indi, tani përbën rreth 90% të rasteve.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *