Gjykata Ndërkombëtare e Krimeve hap hetime lidhur me krimet në Palestinë

Gjykata Ndërkombëtare e Krimeve (ICC) vendosi të premten se ka juridiksion mbi krimet e luftës dhe mizoritë e kryera në territoret palestineze, raporton BBC.

Advertisement

Aktgjykimi hap rrugën që gjykata të hapë një hetim penal lidhur me këto krime.

Prokurori i Gjykatës Ndërkombëtare të Krimeve, Fatou Bensouda kishte thirrur më parë hetime, duke thënë se kishte “një bazë të arsyeshme për të besuar” se krimet e luftës në të vërtetë kishin ndodhur.

Kryeministri izraelit, Benjamin Netanyahu kritikoi vendimin ndërsa zyrtarët palestinezë e përshëndetën vendimin e marr.

“Gjykata në vendimin e saj dëmton të drejtën e vendeve demokratike për të mbrojtur veten” tha Netanyahu.

“Ky vendim i gjykatës është një fitore për drejtësinë dhe njerëzimin, për vlerat e së vërtetës, drejtësisë dhe lirisë dhe për gjakun e viktimave dhe familjeve të tyre”, u citua të ketë thënë kryeministri palestinez Mohammad Shtayyeh për agjencinë e lajmeve palestineze Wafa.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *