ASH dhe AAA: Gjuha shqipe duhet të jetë lëndë e detyrueshme, ashtu siç është gjuha maqedonase

Sipas Koalicionit, gjuha shqipe duhet të jetë e detyrueshme për studentët msqedonas, ashtu si gjuha maqedonase është e detyrueshme për shqiptarët

Advertisement

Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa sot reaguan ndaj konceptit të ri të arsimit i cili parashikon që studentët maqedonas të kenë mundësi të zgjedhin gjuhën shqipe si lëndë zgjedhore. Sipas koalicionit, gjuha shqipe duhet të jetë e detyrueshme për studentët maqedonas, ashtu si gjuha maqedonase është e detyrueshme për studentët shqiptarë.

Vizioni i Aleancës së Shqiptarëve dhe Alternativës është që komunikimi midis qytetarëve të dy komuniteteve më të mëdha të jetë në një formë të tillë që secili prej tyre të flasë gjuhën e tij, por gjithashtu të kuptojë njëri-tjetrin pa ndonjë problem.

-Ky vizion mund të arrihet kur gjuha shqipe të zyrtarizohet në mënyrën që e meriton, por jo me pengesat që i bën qeveria me partnerin e saj BDI, të cilët përpiqen të manipulojnë publikun me zgjidhje hibride, duke supozuar se në konceptin e ri për arsimin fillor, shqipja do të mësohet nga nxënësit e komunitetit shumicë në vend.
Ne, si Koalicioni Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa, ju kujtojmë se premtimet e BDI-së në konceptin e ri për arsimin fillor ishin të mësohet gjuha shqipe si lëndë e detyrueshme por jo lëndë zgjedhore, siç njoftoi Ministrja Carevska disa ditë më parë.

Duke marrë parasysh konceptin e ri, do të ketë më shumë se 20 lëndë zgjedhore, kështu që mundësia që studentët maqedonas të zgjedhin gjuhën shqipe është shumë e vogël në përqindje, ose nuk zgjidhet fare si lëndë.
Nëse mendohet se ky vendim e bën gjuhën shqipe zyrtare, lind pyetja pse për studentin shqiptar, gjuha maqedonase duhet të jetë e detyrueshme? Pse gjuha maqedonase nuk duhet të jetë një lëndë zgjedhore për studentët shqiptarë?
Koalicioni Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa kujton publikun se kjo zgjidhje është e njëjta zgjidhje si në arsimin fillor, ku punonjësi në arsim duhet të dijë dhe të testohet për njohjen e gjuhës. Ku të punësuarit shqiptarë në arsim duhet të testohen në dy gjuhë, ndërsa maqedonasit e punësuar vetëm në një gjuhë. Për ta bërë paradoksin edhe më të madh, mësuesit që do të ligjërojnë gjuhën maqedonase për studentët shqiptarë, nuk janë të detyruar të dinë gjuhën e studentit, shqipen, megjithëse është gjuha e dytë zyrtare në vend, thonë nga koalicioni.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *